Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog!
Ik ben Miriam van Schijndel. Mijn meisjes achternaam is Vogels, vandaar mijn haakpseudoniem Birdie*
Ik kom uit een creatieve familie, op het gebied van textiel. Mijn oma (ze leeft helaas niet meer) naaide en breide zowat haar hele garderobe. Mijn moeder naait, breit, haakt en borduurt al haar leven lang. Mijn kindergarderobe was ook voor een groot deel door mijn moeder gemaakt, zelfs bijna al mijn poppenkleertjes!
Zelf heb ik veel van mijn moeder geleerd en ik heb ook samen met naar naailessen gevolgd, voor de "kneepjes" zal ik maar zeggen.
Tot het moment kwam dat mijn twee jongens geen zelfgemaakte kleding meer wilden. Ik heb nog een paar kledingstukken voor mezelf genaaid, maar dat was het toch niet.
Kort nadat ik stopte met de naailessen begon het natuurlijk weer te kriebelen. Haken werd het. Als kind van mijn moeder geleerd maar lang niks meer mee gedaan. Dus op naar de bieb voor een haakboek. Bolletje katoen en een haaknaald gekocht en hop, haken maar.
Met als resultaat de vele creaties die je op mijn blog kunt zien. Veel dingen zijn gemaakt naar aanleiding van bestaande patronen maar ik maak er ook een sport van om zonder patroon te maken wat ik zie.
Kijk maar eens even rond en doe vooral veel inspiratie op.
Veel plezier op birdie*haakt!

woensdag 28 oktober 2015

Pompoenrandje haken

Precies iets voor deze tijd van het jaar: een randje pompoenen om een glaasje. Kaarsje erin en klaar. Simpel en snel.

Ik heb een teltekening gemaakt.
Voor wie het lastig vindt om een tekening te lezen volgt hier een beschrijving:

- Haak met groen een ketting van lossen. Haak een veelvoud van 5, plus een keerlosse.
- Haak terug op de ketting: * 5 v, dan een ketting van 10 lossen, haak 9 halve vasten op deze ketting, haak dan een losse in de 5e losse op de beginketting*
Herhaal van * tot * tot net einde van de ketting.

- Haak nu met oranje een pompoentje. Deze bestaat uit een cluster van dubbele stokjes: maak een lusje in je draad en steek de naald erin. Sla 2x om. Steek in in de 2e v van de ketting. Haal nu 2x door. De laatste doorhaling van het dubbele stokje laat je achterwege, je hebt nu 2 lusjes op de naald. 

- Herhaal dit volgens de tekening: 3 dubbele stokjes in de 2e v, 2 dubbele stokjes in de 3e v, 3 dubbele stokjes in de 4e v. Haal dus bij elk dubbel stokje maar 2x door. Op het laatst heb je 9 lusjes op de naald. Deze haal je in één keer door. Haak  vervolgens een halve v in de laatste losse van de groene ketting. Knip de oranje draden af, leg er een knoopje in en werk de draden weg.
Haak zo tussen elke groene sliert een pompoentje.

- Als alle pompoentjes klaar zijn zet je de groene uiteinden aan elkaar met 1of 2 steekjes. Werk de draden weg en schuif het potje erin. Ik heb op elk pompoentje een druppeltje lijm gedaan zodat het vast komt te zitten aan het potje.

Veel succes!


8 opmerkingen:

 1. geplaatst op https://www.facebook.com/jennekevm/?ref=hl echt waanzinnig mooi en leuk ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 2. geplaatst op https://www.facebook.com/jennekevm/?ref=hl echt waanzinnig mooi en leuk ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed gezien, heel origineel en knap!
  Groetjes, Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het een super leuk randje, heb het nog nooit eerder gezien, heel gaaf gedaan! Ik ga het meteen pinnen, wil hier beslist nog eens wat mee.

  BeantwoordenVerwijderen