Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog!
Ik ben Miriam van Schijndel. Mijn meisjes achternaam is Vogels, vandaar mijn haakpseudoniem Birdie*
Ik kom uit een creatieve familie, op het gebied van textiel. Mijn oma (ze leeft helaas niet meer) naaide en breide zowat haar hele garderobe. Mijn moeder naait, breit, haakt en borduurt al haar leven lang. Mijn kindergarderobe was ook voor een groot deel door mijn moeder gemaakt, zelfs bijna al mijn poppenkleertjes!
Zelf heb ik veel van mijn moeder geleerd en ik heb ook samen met naar naailessen gevolgd, voor de "kneepjes" zal ik maar zeggen.
Tot het moment kwam dat mijn twee jongens geen zelfgemaakte kleding meer wilden. Ik heb nog een paar kledingstukken voor mezelf genaaid, maar dat was het toch niet.
Kort nadat ik stopte met de naailessen begon het natuurlijk weer te kriebelen. Haken werd het. Als kind van mijn moeder geleerd maar lang niks meer mee gedaan. Dus op naar de bieb voor een haakboek. Bolletje katoen en een haaknaald gekocht en hop, haken maar.
Met als resultaat de vele creaties die je op mijn blog kunt zien. Veel dingen zijn gemaakt naar aanleiding van bestaande patronen maar ik maak er ook een sport van om zonder patroon te maken wat ik zie.
Kijk maar eens even rond en doe vooral veel inspiratie op.
Veel plezier op birdie*haakt!

woensdag 15 oktober 2014

Zomers tafelkleed

Ik word elke keer weer vrolijk als ik er naar kijk, naar dit zomerse tafelkleed met zijn frisse kleurtjes.
De lap stof heb ik lang geleden gekregen van een vriendin die het over had van haar keukengordijnen. Ik kwam hem weer tegen en dacht hup, de schaar erin en even omzomen.Maar ja, je bent een haakster of je bent het niet dus een gehaakte rand mocht natuurlijk niet ontbreken.  Eerst heb ik helemaal rondom festonsteken geborduurd, een hels karwei maar voor een hoger doel ;-)
Daarna kwam het leukste: het haken van de rand. Ik heb hier gekozen voor een rand van 3 kleuren.HET PATROON

De eerste toer is oranje en bestaat uit 2 vasten in elke festonsteek.
De tweede toer is roze die ik als volgt haakte: *2st-2l-2st in 1 vaste, 2v overslaan, 1st, 2l, 1st in 1 vaste, 2v overslaan* Herhaal van * tot *
De derde toer is mintgroen en gaat als volgt: *4st met een picot (3l, 1hv in 2e l vanaf de naald), 1st zonder picot, allemaal in het gaatje van de 2st-2l-2st van de vorige toer. Vervolgens 2l, 1v in het gaatje van de 1st-2l-1st van de vorige toer, 2l* Herhaal van * tot *

Om goed uit te komen zou je eigenlijk de festonsteken precies moeten tellen maar ik heb gewoon af en toe een beetje gesmokkeld om goed uit te komen op de hoeken. Ik heb er daarbij voor gezorgd dat de roze toer zo uitkomt, dat op de hoeken de 2st-2l-2st combinatie komt, omdat daar in de mintgroene toer natuurlijk de stokjes komen. 

Om de hoek te kunnen maken moet je in elke toer wat extra steken haken. In toer  1 en 2 extra lossen en in toer 3 haak je 7st ipv 5st.


Er zijn natuurlijk duizend-en-een mogelijkheden. Met google kom je heel ver!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten